fbpx

מניעת הצפות וטיפול בניקוז המים בגינה

הרס הגינה, נזק ליסודות הבית ובעיות רטיבות יכולים להופיע בימים גשומים מאוד, בהיעדר ניקוז מתאים. מה תוכלו לעשות באופן מיידי על מנת לטפל בבעיה, מה ניתן לעשות רק לאחר הפוגת הגשמים, ומה כדאי לטווח הארוך?

בימים גשומים מאוד, עם כמויות גשם גדולות בפרק זמן קצר, נוצרות שלוליות בגינה ולפעמים גם הצפות. ההצפות בברחובות ובבתים ברחבי הערים שראינו בשנים קודמות בימים גשומים במיוחד עלולות לחזור גם החורף. מדי שנה, בתים רבים סובלים מהצפות בגינה שגורמות נזק בלתי הפיך לגינה ולתשתיות הבית, נזק שעלויות התיקון שלו יכולות להיות גבוהות מאוד. אז מה כדאי לעשות במהלך תכנון ובנייה ומה הפתרון לבתים שכבר בנויים?

הסכנה: נזק ליסודות הבית

שלולית מים בגינה עם עלי שלכת

מים בקרבת הבית יכולים לחלחל ולהגיע למצב שבו הם מסכנים את יסודות הבית, בעיקר באזורים שבהם האדמה קשה ואינה מנקזת מי גשמים מרובים, כמו אדמת חרסית. לעומת זאת, קרקע חולית יכולה לנקז מים טוב יותר ולהעבירם אל מי התהום.

כאשר הבית בנוי על אדמת חרסית, הצפות מים נשארות זמן רב בקרבת יסודות הבית ויכולות לגרום להרס יסודותיו. במקרים קלים, ייווצרו סדקים בבית, ובמקרים קיצוניים ייגרם נזק ליסודות עד כדי צורך בהריסת הבית. בשדה אליעזר בגליל העליון, נאלצו לאחרונה בעלים של בית פרטי להרוס אותו לגמרי לאחר שהצפת מים גרמה לתזוזות מבנה שסיכנו את יציבותו. מים שנקוו במגרש וזרמו אליו ממגרשים שכנים עמדו בו במשך תקופה ארוכה, גרמו לנזק ליסודות הבית ומהנדס שהגיע לביקורת פסל אותו למגורים.

סכנה נוספת: בעיות רטיבות בקירות הבית

קיר עם נזקי מים

בנוסף לנזקי היסודות, ניקוז לא תקין של מים יכול לגרום לבעיות רטיבות בבית. הבעיה העיקרית היא רטיבות קפילרית שבה מים עולים מהרצפה אל הקירות. הפתרון האידיאלי הוא לדאוג לאיטום נכון כבר בשלב הבנייה, באמצעות יריעות ביטומניות ובד גיאוטכני שמונע חדירת שורשים. בבתים על אדמת חרסית, יש לחשוף את הקרקע בעומק של מטר עד מטר וחצי מסביב לבית ולמלא אותה באדמה המכילה אגרגט (אבנים קטנות או חצץ) לניקוז המים. אם האיטום לא בוצע מראש, אפשר לנקז סביב בית קיים על ידי חפירה סביב הבית ויצירת ניקוז, וכן על ידי יציקת מדרכה רחבה שתרחיק את המים מרצפת הבית ומשטח המעטפת והוספת שכבת בד גיאוטכני גם שם.

מומלץ לנקז את המים ולהובילם מהבית למיקום מתאים בחצר. לדוגמה, אם יש בגינה אזור בוסתן עם עצי פרי ושיחי תבלינים, כדאי לאגור את מי הגשמים העודפים באזור זה. כך, המים לא רק יורחקו מיסודות הבית ומהגינה אלא גם ישמשו להשקיה של העצים והשיחים בגינה, ויאפשרו חיסכון משמעותי במי השקיה בקיץ. אם נצברו מספיק מים, ניתן יהיה לדחות את תחילת ההשקיה של העצים בקיץ מחודש מרץ לחודש יוני.

הסכנה לגינה: ריקבון שורשים והרס צמחיה

מעבר לנזקים היכולים להיגרם לבית עצמו, ישנם נזקים הנגרמים מעודפי מים גם בגינה. לרוב הנזק לגינה הוא מהיר ובלתי הפיך. שלולית שעומדת מספר ימים מונעת חדירת חמצן לקרקע וגורמת לריקבון השורשים תוך 3-4 ימים. אותו איזור מוצף בגינה ייפגע והצמחים בו ימותו. על כן, יש לנקז שלוליות מיד ולא להמתין לניקוז טבעי.

שלוליות מים בגינה בגשם

מתי ניתן לטפל בהצפה?

קשה מאוד עד בלתי אפשרי לעבוד עם כלי עבודה כשיש בוץ בשטח, ופעמים רבות זה גורם ליותר נזק מאשר לתועלת. לכן, אם יש רצף של גשמים, מוטב שתמתינו עד להפוגה. באדמות חוליות, ניתן לטפל בהצפות שלושה ימים לאחר הפסקת הגשמים, אך באדמות חרסית יש לטפל יום לאחר הפסקת הגשמים כדי למנוע החמרת המצב. בכל מקרה מומלץ לנקז שלוליות קיימות בגינה ולא לחכות להתייבשות טבעית על מנת לשמור על הגינה ולמנוע נזקים.

איך לנקז את המים העודפים בגינה ולהנות מעודפי המים?

חיפרו תעלה מהמקום שבו נקווים המים, ושם נוטה לרוב להיות שלולית גדולה, על מנת להסיט אותם ולהזרימם לכיוון הרצוי. בבתים פרטיים, רוב המים שנקווים בחצר מגיעים מגג הבית, ולכן כדאי למקם בקרבת המרזבים בורות ניקוז בגודל של כחצי מטר רבוע. מבורות אלה יש למתוח צינורות שרשוריים (בקוטר של 16-18 ס"מ) עטופים בבד גיאוטכני. כל צינור כזה מוטמן בתעלה בקרקע בשיפוע עדין לכיוון הבוסתן, ומכוסה באדמה או בטוף.

בקצה הצינורות המנקזים יש לחפור בור קליטה גדול יותר שישמור על רזרבת המים במרכז הבוסתן. בכל צינור מנקז דואגים לחורים שיאפשרו את ניקוז המים לאורך כל התעלה. הבד הגיאוטכני חשוב בשל היותו סינתטי ואינו מתכלה בתוך הקרקע, והוא מונע חדירת בוץ ומשמש כמסנן. לפני שממלאים את התעלה באדמה, יש לעטוף אותה בטוף.

כיצד להיערך מראש למניעת הצפות מים?

בחנו את מבנה הגינה, הבית, השיפועים בחצר והניקוזים הקיימים. אם אנחנו כבר בעיצומה של עונת הגשמים, כפתרון מהיר ניתן לחפור בור ספיגה בנקודה נמוכה בגינה, להניח בו חבית ללא תחתית שתמנע את קריסת הדפנות ולמלא אותו בטוף. כך ניתן יהיה למנוע הצפות מים גדולות ולשמור על מצב הגינה. לטיפול מיטבי, אני ממליץ לתכנן את הניקוז בגינה ולהכין אותה מראש לימים גשומים באמצעות הוספת צינורות מנקזים, כיוון המים העודפים לכיוונים הרצויים לנו, ומניעת הצטברות מים בשלוליות קרוב לבית וליסודותיו.

אשמח להגיע אליכם לשטח, לבחון את המצב הקיים ולהציע פתרונות מיטביים לניקוז המים ושימוש חוזר בהם, למניעת נזקים לגינה ולבית, וליצירת גינה מנוקזת המבטיחה הנאה מיפי הצומח בה לאורך זמן.

השאירו תגובה