fbpx
אבני מדרך ודיכונדרה

משטחים מחופים – הדרך היפה לעצב גינה יבשה

איך מתמודדים עם גינה יבשה?

החורף מתקרב ואיתו בתפילה, גם הגשמים. בעקבות משבר המים ועימו התעריפים המטריפים אותם אנו נדרשים לשלם בעבור מים לביתנו וגינתנו, נאלצנו ברובנו לצמצם השקיה ולייבש מדשאות וערוגות.  נותרנו עם משטחים חשופים, שיהפכו לעיסת בוץ עם רדת הגשמים. אפשר להפוך את הצרה לברכה, אם נקדים ונכין את השטח בצורה נכונה, ובאותה הזדמנות נעניק עיצוב חדש לחלקים בגינה. במאמר זה אפרט על האפשרויות השונות לעונה או שתיים, או לטווח ארוך שישרתו אותנו לאורך שנים. על רעיונות נוספים לעיצוב גינה יבשה או גינה חסכונית במים, ניתן לקרוא במאמרים שפירסמנו באתר, אודות גינה חסכונית במים וגן האבן – השימוש בטוף, חלוקים ואבנים בגן.

פתרונות זמניים לעיצוב גינה יבשה

אם במשטח דשא מיובש עסקינן, נחשף את המשטח על ידי הוצאת הדשא כולו כולל השורשים בעזרת טוריה, קלשון או מעדר, עד לעומק של כ – 5 ס"מ מפני השטח הרצויים בסוף התהליך. את השטח החשוף ניישר ונסרק למקסימום האפשרי. ניתן לחפות את השטח בחלוקי נחל, שברי אבן, שברי רעפים או טוף. אם נרצה אחת מחלופות אלו, מומלץ לישמן על יריעה למניעת עשבייה. את היריעה נקבע לקרקע ביתדות מתכת מגולוונות שישמרו אותה לאורך זמן צמודה לקרקע והיא לא תבצבץ לה ברגע שנתחיל ללכת על המשטח. חלופות אלו הן זולות וקלות להחלפה מחדש בדשא אם וכאשר משבר המים יפתר. 

אפשרות נוספת ומומלצת מאוד הינה שימוש בשבבי עץ, שהינם חומר אורגני, ידידותי לסביבה וממוחזר. חשוב מאוד לבחור שבבי עץ ממקור בטוח המבטיח כי השבבים נקיים ממזיקים ומחלות. החומר המומלץ והאסטתי ביותר הינו שבבי אקליפטוס אדום – שבבים בגודל 2-5 ס"מ שלא עפים ברוח ומשווים לגן מראה נעים לעין. את השבבים ניישם ישירות על הקרקע ללא יריעה, כך נבטיח פעילות של אורגניזמים מפרקים והקרקע תטוייב לאורך זמן.

את מגוון אפשרויות החיפוי המוזכרות לעיל אפשר להזמין דרכי בשיחת טלפון: 0502242492 אילן

פתרונות קבועים לעיצוב גינה יבשה

הפתרונות הקבועים שילוו אותנו בדרך כלל לפרק זמן ארוך יותר הם משטחי עץ או אבן.

משטח העץ – דק:

משווה מראה אסתטי ויוקרתי לגינה. מאותו החומר שנבחר לבנות את הדק נוכל לעצב גם אדניות, מעקות וספסלי ישיבה וליצור מראה הרמוני ושלם. הדק מתחיל בתשתית – קונסטרוקציה – שהיא למעשה החשובה ביותר בכדי לאפשר עמידות לאורך זמן. מומלץ ורצוי להכין למשטח עמודים מברזל מגולוון, כדאי להשתמש בברזל מרובע ועבה. גובה העמודים תלוי בגובה אותו נרצה להגביה ועומק הבור שבתוכו נעגן אותם. את העמודים נעגן ביציקת בטון בצורה מפולסת ועליהם נחבר קורות ברזל או עץ שעליהם ישבו לוחות הדק. כדי להגיע לשלמות בעבודה זאת נדרש ניסיון ולכן רצוי להיעזר בבעל מקצוע אמין וטוב (רשימה של בעלי מקצוע טובים ניתן להשיג דרכי).

את חיפוי העץ נבחר בהתאם לתקציב והיכולת: עץ בינוני (אורן) ישרוד כ – 5-7 שנים בהתקנה טובה, עץ איכותי (איפאה) ישרוד כ – 155 שנה ויותר בהתקנה טובה. לוחות אפשריים נוספים הם אדני רכבת מפולחים ומשוייפים הנותנים מראה ייחודי ולא שגרתי למשטח. ניתן להשיג גם לוחות של במבוק דחוס שמגיעים בפלטות גדולות ומוחלקות, או לוחות אורן מפולחים בעובי 6 ס"מ המגיעים עם הקליפה והקימורים של העץ, למי שאוהב את המראה הזורם והטבעי.

משטחי אבן טבעית

מקנים לגן מראה מכובד ונקי. במרבית המקרים משטחים אלו נוכל לבצע בעצמנו ללא צורך בבעל מקצוע, למעט אם מדובר במשטחים גדולים, שם דרוש ניסיון על מנת להבטיח שהמשטח לא ייסדק ויעמוד בפגעי הזמן. כמו בחיפויי הקרקע, מומלץ לבצע חישוף הקרקע עד לעומק הנמוך ב – 7-10 ס"מ מגובה פני הקרקע הרצויים (תלוי בעובי האבן שנבחר). לאחר החישוף ניישר, נרטיב את הקרקע ונהדק אותה בעזרת ג'בקה, מעגלה או גליל כבד אחר אותו ניתן לגלגל על הקרקע. נפזר שכבה של 5-7 ס"מ של מצע גרוס שטוף שאינו מכיל חול, ומונע עליית המים מהקרקע לאבנים. לעובי המומלץ לעיל נגיע בשתי שכבות, ולא בבת אחת, כדי לאפשר הידוק טוב. על המצע המהודק נפזר שכבה של כס"מ אחד חול המעורבב במלט יבש. מצע זה יעזור לנו לפלס את האבנים ולמנוע היווצרות חללים מתחתן. את האבנים מניחים על החול, מפלסים, ומבצעים התאמות בין האבנים השונות במעין פסיפס עם מרווחים של כ – 5 ס"מ לערך אותם נמלא בסוף. לאחר שסיימנו להניח את האבנים, נרטיב בעדינות את המשטח – המלט והחול יתקשו ויאחזו את האבנים.

כעת נותר להחליט איך נרצה למלא את המרווחים (פוגות) בין האבנים. ניתן למלא בעיסת מלט לבן מעורבב בחול ובפיגמנט מתאים. לשם כך נכין עיסה כמה שיותר דלילה אותה ניצוק באמצעות קערת פלסטיק גמישה או בקבוק חצוי ישירות למרווחים כדי למנוע טפטופים מיותרים על האבנים. לאחר שיתקשה המילוי (אפשר לבדוק זאת עם האצבע שהיא לא חודרת לעומק המילוי), נגרד את העודפים בעזרת מברשת רכה טבולה במים ומנוגבת, על מנת ליישר את המילוי ולנקות את האבנים. לחלופין אפשר להטביע חלוקי נחל קטנים בתוך המלט. לצורך זה ניצוק רק חצי מהגובה של מילוי המרווחים ואליהם נלחץ ונטביע חלוקי נחל עד שמיץ הבטון יעלה ביניהם ויאחוז אותם וכל גובה המרווח יתמלא. לאחר שהמרווחים מתייבשים עם חלוקי הנחל, ניתן לעבור עם מברשת רכה טבולה במים ומנוגבת, כדי לנקות את שאריות המלט מהחלוקים ולהבליט את יופיים. לאוהבי המראה הטבעי ניתן למלא את המרווחים בחול, טוף מועשר בקומפוסט ובתוכו לזרוע זרעי דשא דיכונדרה – דשא יפני זעיר עלים – הממלא את הפוגות במראה ירקרק ויפהפה.

ישנן אבנים מתועשות שאיתן ניתן לשוות מראה שונה לגן, לדוגמה מראה עתיק בשימוש באריחי אבן דמויי אבנים רומיות, או שימוש במרצפות אבני גרניט וצפחה מרובעות או בעלות צורה טבעית. כמובן שניתן גם לשלב מספר אלמנטים בחיפוי, כגון שילוב של אדני רכבת ואבנים, שילוב של אבני מדרך וטוף, ועוד.

לקבלת ייעוץ פרטני, תכנון והקמת הגינה המותאמת ביותר לטעמכם האישי, לבית שלכם ולתקציב, התקשרו עכשיו: 0502242492 אילן

השאירו תגובה