fbpx
גינה חסכונית במים

גינה חסכונית במים

צו השעה – חיסכון במים

היערכות למחסור במים – גם בגינה

לצפיה באילן מופיע בתכנית הבוקר של אברי גלעד והילה קורח בנושא גינה חסכונית במים ראו כאן

הצורך בגינה חסכונית במים

חדשות לבקרים אנחנו שומעים בתקשורת על משבר המים בישראל. בישראל מחסור קשה במים, והוא הולך ומחמיר. יש לכך כמה סיבות: המדינה נמצאת באזור של אקלים חצי מדברי, שמתאפיין בעונת גשמים קצרה. רוב השנה יבשה וחמה, ויש אידוי של כ – 70% ממי הגשמים לאטמוספירה. הביקוש למים גדל כל הזמן, הן בשל הגידול המתמיד באוכלוסייה והן בשל עלייה מתמדת ברמת החיים.  אנו חיים במזרח התיכון, המיושב בצפיפות, ומנצלים מקורות מים מועטים, המשותפים עם מדינות האזור, עובדה התורמת לפגיעה באיכות המים ובכמותם. מסיבות אלה המחסור במים מורגש מדי שנה יותר ויותר. על אלה הוסיפו כמה שנות בצורת, והנה לפנינו בעיית מחסור קשה! גם בעתיד המצב לא צפוי להשתפר, על אף הקמת תחנות להתפלת מים, ומחירי המים צפויים לעלות. כל אלה, הופכים את נושא המים לשיקול מרכזי בתכנון ועיצוב הגינה הביתית.

איך מייצרים גינה חסכונית במים

ניתן לפתור את הבעיה של המחסור במים משני כיוונים. הראשון, לספק מי השקיה לגינה ממקורות שאינם מים שפירים. אמנם, השימושים היומיומיים שאנו עושים במים כגון כביסה, הדחת אסלות, שטיפת כלים, מקלחת וכו', מותירים מים רבים מזוהמים. אולם, ניתן  להעביר לפחות חלק מהמים המשומשים הללו תהליך טיהור, אשר יכשיר אותם לשימושים חוזרים, ובכלל זה השקיית הגינה.

סינון מים לגינה חסכונית

קיימות מערכות שונות לסינון המים המשומשים, שמנקות את המים ומחזירות אותן לשימוש בהשקיית הגינה – החל ממערכת פשוטה של מיכל עם משאבה ומסננים אשר ניתנת להתקנה יחסית קלה גם בבתים קיימים, ומנצלת מי רחצה ושטיפה (למעט שטיפת כלים) לצורך השקייה, וישנן גם מערכות מורכבות הבנויות ממספר בריכות, ובהן צמחים שמנקים את המים בתהליך ביולוגי ומחזירות אותם למצב שניתן להשתמש בהם אפילו לרחצה.

תכנון גינה חסכונית

הפתרון הפשוט ביותר הוא תכנון גינה חסכונית במים, הן בבחירת החומרים לעיצוב הגינה, והן בבחירת הצמחים. רבים אינם מודעים לכך שניתן להקים גינה יפה או לחדש גינה קיימת כך שתהיה מלאה בצבעים וגוונים שונים, ריחות נעימים, חיפויים ופינות יפות לעין ועדיין לחסוך באופן משמעותי בצריכת המים בגינה.

גינה חסכונית במים מתחילה בהצללה מתאימה, שתיצור פינות נעימות לשהיה גם בקיץ ובשעות החמות ותקטין את האידוי מן הקרקע. אפשר ליצור צל על ידי שתילת עצים, הקמת סככות או פרגולות, קירוי וגידור ועוד. אפשר להשתמש בחומרים יבשים כגון קנים ובמבוקים, המשתלבים יפה בסגנון גינה טבעית, קלים להתקנה ומתאימים לאקלים היבש. פרגולת במבוק גם אינה דורשת אישורים תכנוניים (כל עוד הגג אינו מוגן מפני גשם) וגם זולה יותר מפרגולת עץ או מתכת.

עיצוב גינה חסכונית

בבחירת העצים ועיצוב הגינה ניתן לשתול מספר עצים שיתנו תחושה של חורש. עצים ים-תיכוניים יכולים לאחר מספר שנים להמשיך לחיות בגינה כמעט ללא תוספת מים או עם כמות מועטה של השקיות בודדות בעונה החמה. עצים מתאימים לאקלים היבש הם עצים שיש להם שורש שחודר לעומק האדמה, ומסוגל להרוות את צמאונו של העץ ממים עמוקים יותר. עצים המוכרים בארץ כגון אלונים, אלות וחרובים מתאימים למטרה זו.

גם שיחים וצמחים נבחר כאלו שאינם צורכים כמות גדולה של מים, ומספקים נוף המתאים לגינה בגבהים שונים, לפי הטעם והצורך. ישנם מגוון צמחים חסכוניים במים שמהם ניתן לבחור. משרד החקלאות מפרסם רשימה של צמחים חסכניים במים המדורגת לפי כמויות צריכת המים של הצמחים. ניתן לשלב צמחים משתרעים, אשר יתנו גוון ירוק לגינה ללא צורך בשתילת דשא, במקומות בהם לא מתוכננת דריכה. צמחים אלו מאפשרים לכסות משטחים ללא צורך בהשקיה מרובה וללא צורך בכיסוח. לגדר החיה נבחר סוגי שיחים חסכוניים במים, המאפשרים מיסוך והסתרה ללא צורך בהשקיה מסיבית.

לקבלת ייעוץ פרטני, תכנון והקמת הגינה המותאמת ביותר לטעמכם האישי, לבית שלכם ולתקציב, התקשרו עכשיו: 050-2242492 אילן

מדשאה – גינה חסכונית

מי שבכל זאת חייב מדשאה בגינה, יוכל לבחור באופציה של דשא סינטטי היקרה יותר בטווח הקצר ודורשת השקעה כספית ניכרת בהקמה, אך מתקזזת עם הזמן בעקבות החסכון במים. בנוסף, דשא סינטטי הינו ירוק ויפה בכל עונות השנה. כיום קיים בשוק מגוון של סוגים של דשא סינטטי, כאשר האיכותיים שבהם נראים ממש כמו דשא אמיתי. אפשרות אחרת היא להקים מדשאה קטנה ולהשתמש בהשקיה ממוחשבת על מנת להשקות רק כמה שנדרש. בהקמת מדשאה רגילה מומלץ להוסיף לקרקע גירנית וקומפוסט, חומרים אשר משפרים את אחיזת המים בקרקע ואת משטר ההשקיה.

חיפויי קרקע

מרכיב חשוב בעיצוב גינה חסכונית מהווים חיפויי הקרקע השונים בהם ניתן להשתמש במקום בצמחיה שדורשת מים. ניתן לשלב בגינה משטחים של טוף וחלוקי נחל בגוונים וגדלים שונים, שברי חרס או שיש. כדי ליצור משטח אחיד וללא צמחיה מניחים מתחת לחיפוי יריעה מונעת עשביה, ואפשר להפריד בין הצבעים השונים על ידי שימוש בגובלים הקבורים בקרקע עד לגובה האבנים. הגוונים השונים מאפשרים ליצור משחק צבעים וטקסטורות יפהפה בגינה גם ללא צמחיה. סוג אחר של חיפוי קרקע הוא שבבי עץ המגיעים בגוונים של אדום, חום או טבעי ובגדלים שונים. שבבי העץ הם חומר אורגני השומר על הלחות והקרירות בקרקע, נותנים מראה מיוחד ומשתלבים יפה בגינה בסגנון טבעי.

יצירת פינות ישיבה מרוצפות ושבילים מהווה דרך נוספת בעיצוב לחסכון במים, יחד עם הפיכת הגינה לשימושית ונעימה לשהיה עבור בעליה. קיימים מגוון סוגים של אבנים טבעיות, מעובדות או יצוקות שאיתן ניתן להשתמש, כמו גם אדני רכבת, עמודי עץ, טרסות וגדרות עץ, במבוק ופלסטיק בגדלים וגבהים שונים.

התאמת צמחיה – גינה חסכונית

בכל גינה אפשר לשלב גם את הצמחים שאנו אוהבים שדורשים יותר מים בהשקיה, אך מומלץ לעשות זאת במיכלים או במקומות מרוכזים בגינה, כך שההשקיה תהיה יעילה ואפקטיבית. ניתן להקים קו השקיה נפרד לצמחים כאלו, כך שלא תידרש השקיה של כל הגינה אלא רק לאותם צמחים אוהבי מים, כגון פרחים עונתיים או שיחים רחבי עלים. עצי פרי דורשים השקיה מסודרת, ולמי שבאמת חשוב לשלב עצי פרי בגינה למרות הרצון לחסוך במים, ידאג לצמצם את כמות עצי הפרי ולהשקות באופן מדוד.

צמחים שמאוד מתאימים לאקלים יבש וחם הינם הסוקולנטים – קקטוסים למיניהם. ניתן להקים מסלעה או פינת קקטוסים שאותה אפשר להשקות מעט מאוד פעמים ועדיין לקבל עיצוב מיוחד ומותאם לחיסכון במים. גם גינת תבלינים אינה דורשת השקיה מרובה ויכולה לשמש להכנת תה בחורף ותבשילים שונים בקיץ.

מערכת השקיה ממוחשבת

בכל גינה מומלץ השימוש במערכת השקיה ממוחשבת, ובבואנו לתכנן גינה חסכונית במים – על אחת כמה וכמה. השקיית הגינה תיעשה בטפטוף, על מנת להרטיב את בסיס הצמחים ולא שטחים שאינם מכוסים צמחיה, ולהקטין את האידוי. השקיה בטפטוף ניתן להפעיל בכל שעות היום, אם כי מומלץ לעשות זאת בשעות בהן האידוי נמוך. בנוסף יש לתכנן את קוי ההשקיה לפי הצריכה הנדרשת, ולבודד צמחים שדורשים יותר מים מאחרים כך שנוכל לווסת את כמות המים בהתאם. הטפטוף גם משתלב טוב גם עם המערכות השונות למיחזור מים שאותן הזכרנו בהתחלה. למדשאות בהן משתמשים בהמטרה, חשוב להשקות בשעות בהן האידוי נמוך, כמו למשל בשעות הבוקר המוקדמות. ישנן גם מערכות לטפטוף טמון המתאימות למדשאה חדשה או קיימת ומשקות ישירות לאיזור בית השורשים כך שהאידוי מינימלי. בנוסף, מומלץ להשתמש בקוצב השקיה, כדי שנוכל לשלוט ולקבוע את כמויות המים ואת שעות ההשקיה.

אצלנו באילן אדריכלות גנים ונוף תקבלו ליווי מלא להקמת גינה יפהפיה שתהיה גם חסכונית במים, וכן לשדרוג גינה קיימת תוך כדי הורדת צריכת המים.

בהצלחה!

שלכם,

אילן נחמיה

04-6801212 * 050-2242492

השאירו תגובה